FamilyBulletin Mei 2019

FamilyBulletin Mei 2019

11 mei 2019 / Lee Carroll
Vertaald uit het Engels door Henk Steur

Groetjes, Henk!

Als jij dit leest ben ik op weg naar de Azoren, maar dit bulletin gaat over onze afgelopen drieweeks avontuur naar Egypte. Wow, ik denk dat onze reis naar Egypte een van de beste reizen was. Dank voor de professionele zorg van onze host Elan van Shaloha Productions die deze reis steeds had gezorgd voor de beste hotels en nijlboten, eten en drinken (voor speciale diëten) en altijd tijd had op de vele belangrijke plaatsen (zoals de Koningskamer in de piramide van Gizeh, de Sfinx en de tempel van Isis).

Wat ik jou werkelijk wil vertellen is wat de meeste mensen zich niet realiseren: President Abdel Fattah el-Sisi van Egypte maakt een groot verschil in dit derdewereld land en de mensen reageren hierop. Hij bouwt nieuwe snelwegen, haalt het financiële hart uit Caïro vandaan (om files te vermijden) en bouwt een nieuw Egyptisch museum om uiteindelijk alle antiquiteiten tentoon te stellen die zijn ontdekt en die niet eerder tentoongesteld konden worden.

Hij ruimt de rommel op (letterlijk), zorgt voor veiliger toerisme en zorgt voor eersteklas ervaringen in vele van de graftomben. Dit is allemaal nieuw voor Egypte – echt nieuw!

Hij zorgt voor fondsen voor opgravingen en sinds de laatste keer dat wij hier waren, in 2017, kunnen wij de vooruitgang zien.

Toen wij aankwamen in de tempel van Luxor hadden de opgravingsexperts en de restaurateurs alle zes beelden van Ramses II die in de ingang staan, hersteld. In 2017 stond er maar een. (het internet laat er nog steeds maar een zien) De minister van Oudheidkunde was er en stond op het punt om de laatste te onthullen.

Dit is een verbazingwekkende vooruitgang voor iets dat tientallen jaren steeds hetzelfde is gebleven.

 Een prachtig hoogtepunt was de “Vallei der Koninginnen” (Ja, wie wist er dat die tegenover de Vallei der Koningen lag?) Het was de verfrissend gerenoveerde graftombe van de Egyptische Koningin Nefertari in Luxor. Zoek het eens op internet. Alles was in prachtige kleuren. Het was adembenemend! Niet alleen dat, er werd goed geventileerd, het was goed verlicht en er waren nieuw aangebrachte trappen. Dit waren enkele van de redenen waarom wij naar Egypte gaan.

Er is zoveel meer te vertellen, maar dit is een bulletin, geen boek. Wij gaan in 2021 weer terug. Er is nog zoveel te zien en wij gaan door met ons avontuur. Houd onze regelmatige berichten maar in de gaten.

Zegeningen voor iedereen,