Een Cursus in Liefde – Boek 2. – De Bron van alle Zijn – deel 73.

Spiritualiteit:
Een Cursus in Liefde – Boek 2.

15 januari 2016 /Barbara Bessen
Vertaald uit het Duits door Henk Steur

De universele Geest – De Bron van alle Zijn – deel 73.

Een cursus in Liefde – Boek 2

Vertrouwen op de Goddelijke Weg – 6

Vertrouwen in de Goddelijke Weg ontwikkelen

 Jullie persoonlijkheidszelf is het deel van jullie dat graag op de voorgrond treedt als het erom gaat met anderen samen te zijn. Het wil jullie graag plagen als jullie achterin een groep staan en je zelfbewustzijn nog zwak is om dit goed te verdragen.

Ondersteund door het groepsbewustzijn, dat ook altijd voorhanden is, zal het alles in jullie activeren wat jullie de volgende, mogelijk ongedachte en pijnlijke en onaangename stappen laat doen. Het port je op als je bij het laatste koekje zegt: “Oh, neem maar, ik heb genoeg gehad, dank je wel.” Het borrelt in je en als het kopje dat bij het koekje hoorde ook niet helemaal vol koffie is kan voor jullie ego de emmer overlopen en maken jullie misschien een bitse opmerking zoals: “Is er niet genoeg koffie in huis? Zal ik de volgende keer mijn eigen koffie meenemen?”

Het ego drijft jullie steeds naar voren – ook als jullie het niet kunnen – en zegt: “Er zal om jou worden gelachen als je iets niet kunt. Kom op, naar voren, jij gaat het doen!” 

Als dit uit een gebrek aan zelfbewustzijn gebeurt is het soms toch nog het juiste dat jullie een stap naar voren laat doen en jullie een reusachtige, bijna onoverwinbare horde laat nemen.

Het doel is de controle over het persoonlijkheidszelf te krijgen, het te laten ageren, maar overdrijvingen die jullie eerder een stap terug zouden laten doen, tegen te houden of te corrigeren. Hoe zou het zijn als jullie je persoonlijkheidszelf eens recht in de ogen zouden kunnen kijken?

Sluit je ogen en stel je een toneel voor en vraag je persoonlijkheidszelf, je ego, om bij je te komen.

Wat je nu ziet doet je misschien heel komisch aan.

Het ego zal zo voor je verschijnen zoals het zich op dit moment voelt. Misschien staat er opeens een protserig, heel belangrijk wezen voor je dat een zeer sterke aanwezigheid wil laten voelen.

Misschien staat er echter een harige, verwarde, eerder irrationeel werkende, gestalte met flitsende ogen die zich beklaagt omdat hij niet is waargenomen.

Ook is het mogelijk dat er een zwaar gesticulerend wezen komt dat drastisch je aandacht trekt omdat je het niet voldoende aandacht geeft.

Of er verschijnt een grappig wezen, zoals een nar, dat jou knipogend een bepaalde boerenwijsheid vertelt volgens het motto: “Mij krijg je niet zo snel ondersteboven, ik ben sluw en ken alle wegen zonder dat jij mij in de gaten hebt!”

De hele oefening kan ook heel komisch zijn. Zeker als je dit deel dat recht voor je staat, niet al te serieus neemt.

Jij weet dat humor de kers op alle taarten is. Verheug je over deze interessante ontmoeting en luister naar wat jouw ego op het hart heeft.

Jullie, Barbara Bessen